Piec chlebowy. Jak go wybudować?
Piec chlebowy ma bardzo dużo zastosowań zastosowań. Najczęściej jest wybierany ze względu na możliwość tradycyjnego wypieku chleba lub pizzy. Można jednak piec w nim także ciasta, mięsa i dusić różne potrawy. Piec chlebowy budowany w ogrodzie może stać się elementem większej konstrukcji - grilla czy kominka z wędzarnią.
Samodzielna budowa pieca chlebowego
Własnoręcznie zbudowany piec daje ogromną satysfakcję, a przygotowywane w nim potrawy mają wyjątkowy smak i aromat. Pierwszym krokiem przy budowie pieca chlebowego jest przygotowanie podłoża - zwykle stawia się go na podwyższeniu, by obsługa była wygodna. Przestrzeń pod piecem można wykorzystać na przykład na przechowywanie drewna lub akcesoriów. Podłoże najlepiej wykonać z betonu, który zapewni stabilność konstrukcji. Do budowy podstawy pieca można wykorzystać bloczki betonowe lub kolorowe płytki szamotowe, które dodatkowo dadzą konstrukcji oryginalny wygląd. Płytę pod piec można odlać ze specjalistycznej żaroodpornej zaprawy wyrównawczej, użyć gotowej płyty bądź wymurować z cegieł szamotowych.
Płyta pod piec powinna być wykonana z materiałów, które charakteryzują się bardzo dobrymi właściwościami akumulacyjnymi i przewodnictwem cieplnym. Wówczas piec będzie wydajny, a czas pieczenia krótszy, mówi ekspert z firmy VITCAS, producenta materiałów ogniotrwałych i zduńskich.
Na gotowej płycie stawia się komorę pieczenia - najważniejszy element pieca. Komora najczęściej jest przykryta kopułą, a żeby ją wykonać, warto skorzystać z formy wykonanej z mokrego piasku bądź drewnianej konstrukcji, co znacznie ułatwi pracę. W swojej ofercie proponujemy również ułatwienie dla budujących własny piec chlebowy, czyli ramię do układania cegieł Vitcas. Przy jego pomocy stworzenie kopuły staje się naprawdę proste, a co najważniejsze daje ono gwarancję prawidłowego wykonania tej części pieca, mówi ekspert z firmy VITCAS.
Kopułę najlepiej wymurować z cegieł szamotowych, odpornych na wysokie temperatury i akumulujących ciepło. Do murowania należy użyć ogniotrwałego cementu. Konstrukcję podpierającą kopułę można wyjąć dopiero po wyschnięciu cementu - nie trwa to jednak długo, dobry cement wiąże bardzo szybko.
Po przygotowaniu komory można zainstalować drzwiczki - szczelne, najlepiej stalowe, najbardziej trwałe. Instalując drzwiczki, nie można jednak zapomnieć o kominie, który będzie odprowadzał dym ze środka. By powstrzymać utratę ciepła z komory spalania, należy wykonać izolację termiczną. Dobrze sprawdzi się do tego mata z włókna ceramicznego mocowana przy pomocy ceramicznego kleju ogniotrwałego. Na matę kładzie się siatkę zbrojeniową, a całość pokrywa cementem ognioodpornym i wykańcza według własnego gustu. Tak przygotowany piec jest już gotowy do użycia. Trzeba go jednak nagrzewać powoli, stopniowo zwiększając temperaturę - inaczej kopuła może popękać.
Duży wybór gotowych pieców
Wybierając gotowy piec chlebowy trzeba rozważyć przede wszystkim, ile miejsca chce się przeznaczyć na jego postawienie. Na rynku dostępnych jest bowiem wiele rozmiarów. Od takich, które zmieszczą się w większej kuchni po te przeznaczone głównie do pizzerii czy restauracji, w których jednorazowo można upiec nawet 7 bochenków czy pizz.
Wybierając piec gotowy, zwróćmy uwagę na jakość materiałów, z których jest wykonany. Ogniotrwałe materiały eko-akumulacyjne sprawią, że piec posłuży nam długie lata, a szybkie osiągnięcie wysokich temperatur pozwoli na niskie zużycie drewna oraz skrócenie czasu wypiekania, mówi ekspert firmy VITCAS.
Nawet kupując gotowy piec, warto postawić na tradycję i wybrać model opalany drewnem. Nie tylko ze względu na walory smakowe przygotowywanych potraw, ale też koszty eksploatacji - piec chlebowy opalany drewnem będzie tańszy w użytkowaniu nawet kilkukrotnie od pieca elektrycznego.
źródło: VITCAS
zdjęcie: Fotolia